mandag 22 januar 2018

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

lokalavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 DEBAT

Sorg blandt ældre mennesker overses

henrik appel esbensenAlle mennesker kommer til at opleve sorg. Jo ældre men bliver, jo større bliver risikoen for at miste mennesker tæt på – både familiemedlemmer og omgangskreds.  Desværre overses sorg blandt ældre ofte

Måske tænker mange, at sorg og tab hører alderdommen til og derfor er et livsvilkår, man som ældre må leve med. De færreste ved, at 1 ud af 10 efterladte bliver syge af sorg. De rammes af såkaldt ’kompliceret sorg’ - en lidelse, som WHO netop nu arbejder på at beskrive som en anerkendt diagnose - og får brug for professionel hjælp.

Problemet er stigende! Den demografiske udvikling i Danmark betyder at antallet af ældre medborgere stiger kraftigt i de kommende år. Det betyder også, at antallet af årlige dødsfald vil stige med over 20 pct. over de næste 20 år. Hvert dødsfald efterlader i gennemsnit 4 mennesker i sorg og der vil derfor i fremtiden være flere efterladte, som får brug for støtte og måske behandling.

Det er derfor en bunden opgave at personalet på kommunens sundheds- og omsorgsarbejdspladser bliver bedre til både at spotte og gribe ind, når de ser tegn på svære sorgreaktioner. De skal vide at man kan blive syg af sorg. Og de skal vide at sygdommen ikke hedder ’depression’. Frontpersonalet i kommunerne skal dernæst vide, hvordan de bedst kan støtte og hvem de kan henvise til, hvis de bliver bekymrede for en borger. Ganske ligesom de gør, når det gælder somatiske sygdomme, som vi jo ikke stopper med at behandle fordi patienten er blevet ældre. Der er ingen, der siger: - nej vi behandler ikke ældre mennesker med fysisk sygdom, fordi fysiske sygdomme nu engang hører alderdommen til (hvilket de jo statistisk gør!).

Københavns Kommune bør som landets største kommune gå forrest når det gælder ældre og sorg. Som den første kommune skal vi gå systematisk ind i arbejdet med at efteruddanne og opkvalificere alle relevante medarbejdere indenfor sundheds- og omsorgsområdet, der møder byens ældre borgere. Et konkret skridt tager vi allerede mandag d. 12. juni, hvor vi byder ansatte og praktikere til konference om ældres sorg.

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Louises klumme

euronews