mandag 22 januar 2018

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

lokalavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 Godt liv

Naturcenterets vandhul angribes af akvarieplante

naturcenter akvarieplante 1Naturpleje handler også om at kæmpe imod de invasive arter, som presser andre dyr og planter væk. Dem er der flere af på Kalvebod Fælled

• Rikke Mortensen er til daglig naturvejleder ved Tårnby Naturskole og en dag fandt hun en plante ved det lille vandhul bag Naturcenter Amager, hvor mange børn gennem tiderne har fisket haletudser og frøer.
”Jeg tog  et eksemplar med hjem for at undersøge den nærmere. Det undrede mig at der pludselig var dukket en ny plante op i vandhullet. Men jeg kunne ikke finde planten i mine børger, så jeg sendte den videre til en botaniker. Og så kom svaret," fortæller Rikke Mortensen.

Botanikeren bestemte vandplanten til at være Newzealands Korsarve. En invasiv art der første gang blev fundet i Danmark i 2011. Newzealandsk Korsarve er ganske almindelig i proivate akvarier, og kan købes mange steder. Sandsynligvis er den sluppet ud i naturen fordi en person har tømt hele sit akvarium med både uønskede planter og fisk ud i vandhullet. I England er Newzealandsk Korsarve allerede et meget stort problem fordi, den spreder sig i søer og kan nærmest udkonkurrere alt andet plante vækst i søerne. Derfor spår man også at planten er til potentiel fare for de danske søer. Derfor er den også sat på Naturstyrelsen såkaldte ”sortliste”.  Det er ikke så underligt: På naturcentret har planten på bare et år spredt sig fra en bare en lille klat til nu at fylde hele den ene bred af vandhullet. Den ligger som et meget tæt tæppe på 40 gange 5 meter.og gør det meget svært for andre planter at trænge op i lyset.
Skovløber Rune Kjærgaartd Lange siger, at man nu vil forsøge at fjerne planten, inden den breder sig yderligerte.

Mink og sumpskilpadde
Der er også andre invasie arter på Kalvebod Fælled. Dyr og planter som  kommer fra andre lande og som  udkonkurrerer de hjemmehørende arter. For eksempel planterne Bjøneklo, Canadisk og Sildig Gyldenris og Hyben rose. Fra dyreriget kan man se mink og sumpskilpadder.
På Naturens dag den 11. september er der netop fokus på de invasive arter ved Naturcenteret. Her kan man være med til at bekæmpe arterne sammen med naturvejlederne, som også fortæller hvorfor invasive arter er et problem i naturen.

naturcenter naturens dagNaturens Dag
Hele dagen er der et åbent marmeladeværksted hvor man kan lave sin egen invasive hybenmarmelade. Desuden er der farve- og maleværksted hvor man kan male med naturens egne farver i form af planter. Dagen bliver sluttet af med et foredrag af en ekspert i invasive arter.


Naturens Dag 11. september klokken 11.00. Uønsket natur – Fokus på invasive arter. Naturcenter Amager, Granatvej 5, 2770 Kastrup.
Arrangører: Naturstyrelsen Hovedstaden, Københavns Naturskole, Tårnby Naturskole, og Traktørstedet Vestamager.

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Louises klumme

euronews